Hvordan kan jeg hjelpe i Aleppo?


Jo, det finnes noe du kan gjøre.

Det er jul, den fineste tida på året. Og den som står i dypest kontrast til den grusomheten som regjerer i Aleppo. Akkurat her og nå.

Tusenvis av mennesker er fortsatt sperret inne i det som en gang var Syrias største by og FN beskriver situasjonen som "en totalkollaps av all humanitet". Assad-vennlige styrker nå går inn i private hjem og skyter sivile. Blant dem både kvinner og barn, ifølge rapportene.

Da amerikanske Ministyleblog i helgen postet dette hjerteskjærende bildet av en syrisk mor som forsøker å beskytte sine barn, bestemte vi oss for å donere hele søndagens Ministrikk-omsetning til dem som jobber på spreng for å redde liv.

Vi får ikke lukke øynene nå, ingen av oss. Vi får ikke tenke at "noen større og bedre enn meg må ordne opp i dette. Jeg har så mange ting å tenke på nå før jul".

Det er ingen som ordner opp. Vesten står politisk kneblet i Syria i det som ser komplett hjelpeløst ut. Nå må hvermannsen blant oss handle, lite eller stort. Ingenting nytter mindre enn å ikke gjøre noe som helst.

Men i en fastlåst situasjon som denne, hvor starter man?

Huffington Post laget i helga en oversikt over organisasjoner som gir alt i å forsøke å hjelpe menneskene som er rammet ved å gi dem mat, hus, klær, legehjelp og medisiner.

Vi har latt oss inspirere til å gjøre en tilsvarende oversikt over noen av de norske hjelpeorganisasjoner som du kan donere til. 

Unicef

Jobber med livreddende tiltak som å levere rent vann, mat og medisiner til millioner av flyktninger.

DONER HER

SOS-barnebyer

Barn på flukt trenger først og fremst omsorg og beskyttelse mot overgrep og menneskehandel. Sos barnebyer bygger trygghetssoner og har egne sentre hvor de tar vare på 1000 barn i Aleppo, Tartous og Damaskus. Du kan starte din helt egen innsamling via deres nettside her.

Her kan du bli fadder til ett av barna som har mistet alt.

Røde Kors

Syrisk Røde Halvmåne og Den internasjonale Røde Kors-komiteen evakuerte senest 15. desember rundt 1000 mennesker, hvorav 300 barn og 28 skadde, ut fra Øst-Aleppo, forteller de på sine nettsider.

DONER HER

Leger uten grenser

Helsevesenet i Syria har brutt fullstendig sammen og humanitære hjelpeorganisasjoner opplever å bli angrepet og sykehus bombet. Noe som overgår alle grusomheter, selv i krig. Leger uten grenser har opplevd kidnapping av egne leger og kommer ikke lenger inn i Aleppo, men fortsetter å hjelpe via støtte til åtte sykehus inne i byen. I tillegg har de et eget feltsykehus som innen august hadde utført  900 operasjoner, akuttbehandling av 11.000 pasienter og 24.000 konsultasjoner.

DONER HER.

Redd barna

Under slagordet "Noen barn må lære å løpe før de lærer å gå" hjelper Redd barna der det trengs mest med mat, vann, klær og medisiner. Støtt med SMS ved å sende SYRIA til 2434 (200 kr). Eller gi med flere alternativer i linken under.

DONER HER.

 

Dråpen i havet

Organisasjon startet av norske Trude Jacobsen.  Koordinerer frivillige hjelpearbeidere som reiser til Hellas og bistår ved å ta i mot livredde, sultne og skadde barn, kvinner og menn. Bli en av de frivillige her.

DONER HER.

Kirkens Nødhjelp

Jobber med å gi mennesker på flukt det nødvendige for å overleve. Akkurat nå er den kalde vinteren en trussel på toppen av alt annet.

DONER HER
The White Helmets

Det syriske siviliforsvaret, kjent for sine hvite hjelmer, har fått stor oppmerksomhet internasjonalt og var blant de nominerte til årets Nobels fredpris. Organisasjonen, bestående av vanlige, syriske mennesker som en gang var skreddere, lærere og bakere, risikerer livene sine ved å redde mennesker fra de bombede ruinene inne i byen.

"Gi det du kan. The White Helmets gir alt" eller "Å redde ett liv er å redde hele menneskeheten", er to av slagordene til jobber under.

De har ingen norsk side, men du finner en svensk versjon som kan doneres til her.

 

Flere ting du kan gjøre:

  • Ord hjelper. Alle som har en stemme i sosiale medier, bruk den til å gjøre en forskjell. Låtskriveren Trygve Skaug delte blant annet en tekst om fortvilelsen han kjenner på i forhold til Aleppo på Instagram forleden, en post som engasjerte flere tusen mennesker. Gjør det samme, du trenger ikke være skribent.

Repost sitater som treffer deg, bruk tid på å forstå hva som skjer der ute. Da får du mennesker som følger deg til å tenke. Vi trenger å tenke.

  • Ta i mot her hjemme. Norske mottakssentre melder om stort behov for frivillige som vil hjelpe. Menneskene selv, de som har flyktet og ankommet dette fremmede landet, sier at det de ønsker seg mest i hverdagen er kontakt med nordmenn. Kutt fremmedfrykt, vi må ta i mot menneskene som har mistet alt. Det er vår plikt. Det ansvaret som følger med å bo i et land hvor vi har alt.

Gruppen Refugees Welcome har her en komplett oversikt over Frivillighetsgrupper i ditt fylke.

 

  • De siste gavene. Julestria er ei bleik og fattig ei i det store bildet. Har du flere gaver igjen å unnagjøre denne siste uka? Gi i stedet en donasjon til dem som kjemper virkelighetens kamp. 200 kroner til Leger uten grenser rekker lenger enn vasen til farmor og hudpleiegavekortet til venninna. Farmor og venninna kan få en tegning, et foto av barna eller annet smått med innbakt merverdi, ifølge med et kort som viser donasjonen. Det vil varme mer enn noe.

      Ministrikk vil donere gårsdagens mønsteromsetning (5400 kroner) uavkuttet. Vi fordeler det mellom SOS-barnebyer og Leger uten grenser. Vi oppfordrer alle som jobber likt som oss, i barne- og strikkesegmentet til å gjøre det samme.

      Skrevet av: Charlott Pettersen for Ministrikk