En avskjed


Aller først: Vi understreker at Ministrikks etablerte mønstre vil fortsette å være til salgs via Ministrikk.no. Men nå altså uten Charlott og Linda bak rattet.

En liten (ok, lang da) avskjedstale fra oss:

Det skulle bare være et hobbyprosjekt. Et sånn "på si" av en skikkelig jobb. Omtrent som når våre mødre holdt Tupperware-party med nabodamene hjemme i stua på ettermiddagene på 80-tallet (lavterskel, no strings, kakekos), bare at denne gangen skulle festen foregå online.

Men allerede den dagen da Charlott trykket "publiser" på knappen for Ministrikk.no (Pocket Playsuit, fra ferieturen i Marokko i april 2014) ante hun at dette ikke kom til å bli helt slik. Et hobbyprosjekt.

Over: Petra på det første bildet av Pocket Playsuit våren 2014.

I tida etter at Ministrikk så dagens lys var det som om det gikk et lite skjelv gjennom strikkejordene (mens vi likevel er i gang med metaforene) og et landskap av online strikkemønsterbedrifter vokste frem. En helt ny bransje var født i Norge og i Skandinavia.

Gjennom de samme månedene ble Linda H. en del av bedriften og Ministrikk vokste kraftig i størrelse. Siden har Charlott og Linda stått likestilt side om side i Ministrikk og er stolte over å ha fått være med å skape en bransje med enorm slagkraft i sitt segment.

La oss ta ordet romper, for eksempel. Frem til 2014 lite annet enn et flertallsord for det folk flest sitter på. I dag også grundig etablert som en egen barneklærkategori. Vi fant navnet i det internasjonale barneklæremarkedet hvor det populært brukes om en "benløs heldrakt til baby". Plagget var like vanskelig å oppdrive i Norge som navnet på det, noe vi endret på med "Guttestrikkeboka"i 2013 og med strikkenettverdenen fikk romperen fotfeste for godt.

Over: Jonah i "Vintageromperen" Guttestrikkeboka i 2013.

Eller knestrømper. Klart vi ikke kan gi oss uten å snakke om høye sokker. Det vesle produktet som anses som en selvfølge i enhver europeisk barneklærbutikk, men som av en eller annen grunn skulle være så forbasket vanskelig å få tak i her hjemme. Noen måtte gjøre noe med det, syntes vi, og tok like godt skjea i egen hånd. Vi hentet dem hjem fra Spania høsten 2014 og de neste to årene sendte vi ut 8000 slike (16 000, om vi skal være flisespikkere all den tid sokker kommer i par). I dag finnes det forhandlere av spanske sokker på alle kanter og ingen kan lenger kalle Norge et knestrømpe-u-land. Takk og lov.

Over: Fra da knestrømpene inntok Norge.

Strikken er likevel kjernen i det vi driver med og Ministrikk vokser (bokstavelig talt) mens vi ser på. Også nå mens vi skriver denne artikkelen. Sist måned var 70 % av kundene våre nye. Nesten 30 % kom fra utlandet, noe som markerer at Skandinavisk (og norsk) strikkedesign nå for alvor etablerer seg internasjonalt. Det er stort.

Så hvorfor gir vi oss? Hva slags folk forlater skip i medvind?

Det har vi spurt oss selv om mange ganger det siste året og avgjørelsen har absolutt ikke kommet over natta. Men nå er tiden inne for å ta steget. Vi kunne skrevet side opp og ned for å nyansere årsaken, men sannheten er ganske enkelt at vi ønsker å frigjøre tid og kapasitet til nye prosjekter.

Charlott er allerede i gang med flere av dem, både i form av skriving og fotoprosjekter. (Ja, også flytting, hjelpes). Mens Linda H. vil grave seg enda litt lenger ned i sitt arbeid som senior designer for noen av Norges største merkevarer. Kjenner vi henne rett, lar hun nok ikke strikkepinnene hvile heller.

Å drive en bedrift på det nivået Ministrikk har kommet til, med mange titalls tusen besøkende kunder i året, er ikke gjort etter arbeidstid i sofakroken. Det har krevd innsats, utvikling og tilstedeværelse i alle ledd. Vi prøver å aldri gjøre noe halvhjertet og har en helhetlig plan for alt vi foretar oss. Når hobbyen har blitt et helt lite maskineri som går for full pupp, da blir det ikke mye tid til å fordype seg i andre saker.
Og det trenger vi. Både Linda og Charlott har det aller best når vi lager nye historier. Den andre Linda-en vår (Linda S.) samt vår fotograf Helena Krekling har også begge betydd enormt for oppbyggingen av Ministrikk. Vi er ganske sikre på at alle vi fire vil leke mer sammen i fremtiden.

Dette ville aldri vært en fullverdig avskjedstale uten å sende en takk til alle dere der ute. Til dere strikkeglade barneklærelskere (tenk at det var så mange av dere!) som har fulgt oss så tett. Dere har vært vår motivasjon og glede. Det faktum at det finnes hele 45 000 av dere på Instagram i det vi gir oss gjør oss mo i knærne.

Mange av dere har selv startet strikkebedrifter i løpet av disse årene og vi gleder oss oppriktig til å følge dere videre fra sidelinja. Vi ber om at dere tar vare på hverandre og løfter hverandre frem på kompis-konkurranse-vis (nope, med kompiskonkurranse mener vi ikke å lansere "eget design" basert på kompisens mønster), men ved å være like innovative som barnestrikkenorge har vært de siste årene. Vær nyskapende. Vær unik. Gjør noe du ikke har sett andre gjøre.

For syv år siden bestod de store strikkeaktørenes hefter stort sett av lyserosa strikk med heklede blondekanter og utdaterte snitt til barna (skrekk og gru). I dag går selv garngigantene til mamma-arenaen for å forsyne seg av nyskapingen. Alt de store lager til barn nå bærer preg av det som skjer hos dere. Av det dere skaper.

Vi tror at den onlinebaserte strikkebransjen som skandinaviske mødre leder an i vil fortsette å vokse i tiden som kommer, hvorfor skulle det ikke det, nå som en halv verden har oppdaget at ingenting er som hjemmestrikk? Men det fordrer at vi ikke produserer i desperasjon - for alt fint som overdrives vil bli ødelagt. La det være opp til de store å selge ukrediterte fremgangsmåter til å kopiere kjente genserdesign, og la den lille arenaen være et sted hvor man (sakte) lager ting med en tanke bak. Slik legger man grunnlaget for at nytt vokser opp. For uten nytt gress blir landskapet, gjesp, så kjedelig. *lydenavsvulstigstrykeorkester*.

Ministrikk er vårt høyt elskede hjertebarn og designene har vært med i våre egne liv gjennom bryllup (brudepikene i Charlott sitt i 2014 på bildet over), i kofferten på fødestua og i dåpen.

Dansekjolen, Hentesettet og Pocket Playsuit er blitt ikoner i barneklesskap over hele verden og vi føler vi har nådd målet vårt om å skape tidløse klassikere som på sitt vis skulle kjempe mot bruk, kast og hyppig produksjon. Det har for vår del handlet vel så mye om forbruk med mening, som om selve strikkingen.

Mønstrene våre vil som sagt fortsette å leve sitt eget liv i lange tider via Minstrikk.no, men altså uten Charlott og Linda ombord.

Tusen takk til dere alle, et fantastisk følge har dere vært!